7 Haziran 2013 Cuma

Nota kitaplarının çalışmalarımızdaki önemi...

Bu işe girişmeden önce, karşıma hep çıkan direnç "bunları internetten bulup indirip, çıktısını alınca olmuyor mu?" sorusuydu. Birazdan açacağım, fakat kısaca cevabı beklediğiniz üzere, "Hayır, olmuyor!" Bir diğer soru, "herkes fotokopi ile yürüyor, neden orjinal kitap alsın?" bunun cevaplarını da paylaşıyor olacağım...

İnternetten bulup indirdiğiniz notaların kaynağı, ve orjinaline yakınlığı, önsözlerin  ve açıklamaların eksikliği eser konusunda sizi yanlış yönlendirebilir. (bkz: Urtext ile ilgili yazım)

Çıktısını aldığınız notaların hangi kaynaktan taranarak internete taşındığı, ve yasallığı tartışılır konumdadır. Önde gelen yayın evlerinin kitaplarını tarayarak internete aktarmak telif hakları yasalarına göre suç teşkil etmektedir. Ancak, yayın evlerinin dijital download' a açık olan eserleri satın alınmak suretiyle indirilebilir.

Çoğu nota kitabı A4'ten büyük olarak tasarlanmıştır, bu, ölçülerin ve nota aralıklarının daha geniş basılmasına imkan sağlar ve okumada kolaylık sağlar. Çıktısını aldığınız notaları A4'e sıkıştırmak zorunda kalacağınız için özellikle fazla nota içeren eserlerde okumada nispeten daha büyük zorluklar oluşacaktır.

15-20 sayfalık ve daha fazla sayfa içeren eserlerde genellikle çok sayıda A4 yaprakları ile boğuşmak durumunda kalacaksınız. Bunları spiral ciltleme yaptırmadığınız durumda, bu kağıtların ne derece kolay kaybolacağı, hızlı deforme olacağı,  nota sehpası üzerinde durmayacağı gibi konularda ortaya çıkacak problemleri öngörmek çok zor değil. Spiral ciltleme yaptırdığınızda, evinizde bu tip aparatlar ve malzemeler olmadığı durumda - baskı, yol ve ciltleme maliyeti ile kitabın orjinaline vereceğiniz paraya yakın bir harcama yapıyor olacaksınız!

Klasik müzik dışındaki nota kitaplarında, birden fazla şarkı, beste genellikle gitar, vokal ve piyano için, tüm kitap boyunca aynı formatta verilmektedir. Bir kitabın içinde en az 10-12 şarkı olduğu düşünülürse, bunları bulup toplamak, internetten indirip çıktılarını alıp muhafaza etmek, hem iş gücü, hem de dikkat ve özveri gerektirecek bir çalışma olacaktır. Bedavaya sahip olacağınız bu yöntemde kitap kalitesine asla yaklaşmak mümkün olmayacağı gibi, çıktısını aldığınız 50-60 sayfayı bir arada düzgün tutmak için harcaycağınız zamanı parçaları çalışmaya harcamayı tercih edebilirsiniz.

Nota kitapları fotokopiye kıyasla çok daha uzun ömürlüdür. Ciltlemesi, önünüzde açık pozisyonda kalabilmesi (kitabı eğip bükmek zorunda kalmadan), baskı ve kağıt kalitesi açısından fotokopi ve yazıcı çıktıları ile kıyaslanmayacak kadar kalitelidir. Hırçınlaşmadığınız sürece :)  sizi bir ömür idare edebileceği söylenebilir!

Basılı nota kitapları, müzisyenin  arşivi için değerlidir, üzerinde saatlerce çalıştığınız eserlerin iyi yayınevleri tarafından basılmış hallerinin kütüphanenizde bulunması, sıklıkla dinlediğiniz müziğe para vermekle benzer bir yaklaşımdır. Uzun süre çalıştıktan sonra, ileriki yıllarda tekrar kütüphanenizden çıkarıp çalışmak için eserin kitap formunda olması, size bir ömür boyunca aynı kalitede çalışma keyfini yaşatacaktır.

Kitabın hazırlanmasında emeği geçen editör, ve yayınevi çalışanlarının emeği ve telif hakkı ancak ürüne para verdiğinizde karşılanır. Telif hakkı gibi konularda, özellikle müzisyenlerin hassasiyet gösteriyor olmaları durumu sanırım pek tartışmaya açık olmamalıdır?

Biraz daha düşündüğümde eminim ki farklı maddeler daha sıralayabilirim... Umuyorum ki yukarıda sıraladığım maddeler karşılaştığım direnç ve sorulara ikna edici cevaplar olarak nitelendirilebilir...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder